Årets julfest
Passa på att bjuda in vännerna till en mysig kväll i vintermörkret.
Du behöver inte krångla till det, här hittar du tips på snabbfixade läckerheter att mumsa på och smarta tips för festfixandet. Komplettera med glögg och fler sorters tilltugg om du vill.
FEM FINA TIPS:
1. Mingelfest? Satsa på stationer
Om du vill få igång minglet är det smart att servera mat och dryck vid olika stationer, kanske till och med i olika rum? Då behöver alla resa på sig då och då för påfyllning.
2. Låt gästerna välja musiken
Uppmana gästen i inbjudan att OSA med en favoritlåt, som du adderar till festens Spotify-lista.
3. Städa lagom – pynta desto mer!
Blommor gör massor för intrycket. Mixa olika billiga små vaser, glas eller ljuslyktor, sätt en blomma i varje och ställ i en grupp på bordet. Eller satsa på ätbara dekorationer genom att fylla vaser och glas med polkagriskäppar eller andra juliga gotter. Lägg också extra krut på att göra det fräscht och fint i badrummet. Nya gästhanddukar och en fin tvål, tänd doftljus och/eller ställ in en blomma.
4. Många ljuspunkter små
Det ska kännas stämningsfullt att kliva in. Låt så mycket som möjligt av belysningen vara levande ljus. Ett brandsäkert alternativ: Många små ljusslingor. I fönstret, på bordet, i en stor glasvas eller virade runt ljusstakarna.
5. Lägg upp med stil
Att lägga lite extra energi på uppläggning av mat och tilltugg förhöjer helhetsintrycket massor. Plocka fram finporslinet ur gömmorna och dekorera godsakerna, till exempel med färska örter eller florsocker till desserten.
Snabba skogsglöggen
En hemgjord lingonglögg gör du snabbt själv genom att värma lingondricka, glöggkryddor och en vaniljstång, samt, om man vill, lite vinglögg. Servera med torkade tranbär eller blåbär istället för russin.
Salamichips
Enklaste tilltugget av dem alla: köp din favoritsalami och gör salamichips! Skiva tunt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Kör dem i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter, tills de är krispiga.
Varm äppeldricka med russin
6 portioner
1 paket koncentrerad äppeljuice
6 dl vatten
1 dl sultanrussin
2 kanelstänger
1/2 tsk kardemummakärnor
(ev. lite honung)
Späd juicen med vattnet. Tillsätt russin, kanel och kardemumma
och låt alltsammans dra över natten. Vid servering – värm och
smaka av. Tillsätt eventuellt mer vatten och lite honung.
Getostbollar
Fina små smakexplosioner som passar perfekt till glöggen. Den som vill kan ersätta russinen med nötter eller torkade aprikoser. Om osten är lite för hård, tillsätt en matsked vatten till smeten.
För 12 bollar
150 g chevre, rumstempererad
2 msk finhackade russin
2 msk finhackad persilja
svartpeppar efter smak
1. Ta bort skalet och lägg resten av osten i en bunke. Tillsätt russin, persilja och svartpeppar. Blanda noga till en fast smet.
2. Rulla smeten till 12 bollar. Lägg upp dem på en tallrik och sätt in i kylen tills de ska serveras.
Ha en underbar fest!
