Lär dig hantera stressen och dra fördelar av den

Jul och nyår har kommit och gått. Alla måsten inför storhelgerna är avklarade och nu knackar den stressiga vardagen på dörren igen. Men det finns sätt att hantera situationen och stress behöver inte alltid vara negativ.

Ofta förknippar man stress med något dåligt, men ibland kan den ha positiva effekter. Stress kan till exempel göra oss verksamma och kreativa. Hos vissa innebär den till och med en vinnarinstinkt, som gör dem framgångsrika i sport och andra utmaningar i livet.

Kortvarig stress kan vara positiv
Forskning visar att vi reagerar olika vid kort- och långvarig stress. Är du stressad under en kortare period utsöndras adrenalin och noradrenalin i kroppen. Det gör dig extra vaken och får dig att tänka och resonera snabbare. Det är när stressen inte avtar som den kan leda till negativa konsekvenser. Vi blir snarare passiva och långsamma än handlingskraftiga. Ofta handlar det om att arbetsbelastningen är för stor och att man inte kan påverka sin situation.

Känn igen symptomen
Det är inte alltid du märker av att du är stressad. Du är helt enkelt för påverkad för att känna igen symptomen. Men kroppen skickar ut tydliga signaler när den känner att det är för mycket. Ignorerar du varningsklockorna så kommer den ta i mer för att du ska förstå. Det är just i det läget som man kan stöta på den berömda väggen. Lär dig känna igen din kropps signaler så du kan bromsa i tid. Ett sunt levnadssätt och bra kost är en väsentlig del av den samlade "stressbilden".

Avkoppling är inte alltid passivitet
Hantera din stress genom att planera dina dygn så att de också innehåller avkoppling och reflektion, inte bara arbete. Om du tillåter dig själv att fokusera på annat så blir du desto mer effektiv när du väl jobbar.

Att koppla av behöver inte betyda att man inte gör någonting alls. Tvärtom kan det vara mer effektivt att sysselsätta helt andra delar av hjärnan för att tvinga de trötta delarna att vila, till exempel genom att träna och vara fysiskt aktiv.

Fyra steg att börja med
1. Prioritera realistiskt, överboka inte din kalender.
2. Planera bara 60 procent av din tid. I genomsnitt går 40 procent till oförutsedda saker.
3. Fokusera på en uppgift åt gången.
4. Unna dig tid att vila emellan arbetsuppgifterna.
Glöm ej att andas, djuuupt och låååångsamt.

Kommentera här: